Arbeidsmarkttransitie
Het is duidelijk dat de energietransitie banen gaat kosten bij de gasbedrijven. Echter, de energietransitie biedt ook veel kansen: voor de productie van duurzame energie is ook veel personeel nodig. Hoe zorgen we er als Noord-Nederland voor dat we voldoende en goed opgeleid personeel hebben om deze energietransitie een succes te maken?
De eerste helft van de sessie zal gaan over plannen van de omschakeling van fossiele energieproductie naar duurzame energieproductie . Daarbij kijken we ook naar de vraag of er op korte termijn personeelstekorten zullen ontstaan en deze opgevangen kunnen worden. In de tweede helft zal worden bespreken hoe de beroepsbevolking het best voorbereid kan worden op de functie-eisen van de nieuwe energiesector na de transitiefase.
Sluiten
Energietransitie
Een tweede grote uitdaging ligt in het inschatten van de toekomstige vraag naar personeel in de energiesector. Omdat de technologie steeds verder vordert en omdat plannen voor de energiesector nog niet altijd concreet zijn, is het op dit moment lastig om in te schatten hoeveel personeel in de toekomst nodig zal zijn en over welke vaardigheden zij moeten beschikken. Er zal meer inzicht moeten komen in de plannen voor de productie van duurzame energie. Hoeveel gaat er bijvoorbeeld ingezet worden op wind-, zon- of waterenergie? Hoe willen we huizen gaan verduurzamen, elektrisch, via warmtenetten of anders? Hoe zal de technologie in deze sectoren zich ontwikkelen? Op basis van deze kennis zullen we beter kunnen inschatten hoeveel werknemers er nodig zullen zijn en op welke termijn. Met deze informatie kunnen onderwijsprogramma's vervolgens aangepast worden naar de toekomstige arbeidsvraag.
Sluiten
Energietransitie
Het stoppen met de gaswinning heeft niet alleen gevolgen voor de grote gasproducenten, maar ook voor andere bedrijven wiens activiteiten gerelateerd zijn aan aardgas, zoals installateurs van gasketels en bouwbedrijven. Ook dit soort bedrijven zullen gaan merken dat hun werk verandert. Hoe bereiden we ook deze bedrijven voor op de aankomende transitie? Tijdens deze sessie richten we ons met name op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat alle bedrijven in de keten de urgentie gaan voelen om na te denken over hun verdienmodellen? Hoe kan de omschakeling van bedrijven in de bouw- en installatiebranche het beste gefaciliteerd worden, in zowel economisch goede als slechte tijden?
Sluiten
Mw. Vitcheva zal de context van het traject beschrijven en toelichten op welke manier het JRC bij kan dragen aan een succesvolle transitie.
Sluiten
Onderzoekers van het JRC zullen de trends in de Noordelijke energiesector en de impact die het stoppen van de gaswinning op onze regio kan hebben beschrijven.
Sluiten
Experts van verschillende voorbeeldregio's zullen a.d.h.v. hun ervaringen
de do's and don'ts van economische transities presenteren. De volgende
regio's zijn gevraagd om te komen spreken (nog te bevestigen):
Castille y Léon (Spanje)
Kolenindustrie
Heerlen (Nederland)
Mijnindustrie
Lille-Kortrijk (Frankrijk/België)
Textielindustrie
Oulu (Finland)
Nokia
Upper Nitra (Slowakije)
Kolenindustrie
Sluiten
8. Hoe betrek je ondernemers in eenzaamheid Ouderen doen boodschappen, gaan naar de bank, reizen, doen aan beweging en gaan naar musea. Heel veel bedrijven en organisaties komen in contact met ouderen en dus ook met eenzame ouderen. Ondernemers kunnen mogelijk wat doen tegen eenzaamheid; ook omdat zij baat hebben bij tevreden klanten. Daag ondernemers uit zich in te zetten tegen eenzaamheid. Ga naar ze toe, maak contact en overtuig ze.
Sluiten
9. Gezond natuur wandelen
Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Tijdens deze sessie ga je samen de deur uit.
Sluiten
10. De Luisterlijn Aandacht is onmisbaar in de samenleving en is bovendien een aanvulling op formele zorg en welzijn. Veel mensen voelen zich alleen of zijn eenzaam. Vanwege het ontbreken van een netwerk bellen, chatten of mailen veel mensen met de Luisterlijn. Dit kan anoniem, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. De Luisterlijn deelt graag haar kennis over gesprekstechnieken en vertelt hoe zij een bijdrage levert in het signaleren van eenzaamheid en het bevorderen van zelfredzaamheid.
Sluiten
1. Golden Sports
Sporten met ouderen in de buitenlucht, dat kan overal. Door samen te sporten ontmoeten buurtgenoten elkaar. Initiatiefnemer Leonie Everts vertelt hoe je de Golden Sports aanpak in jouw regio kan inzetten en het goede nieuws: een subsidie format wordt meegeleverd.
Sluiten
2. Sociaal Vitaal
Sociaal Vitaal brengt mensen in beweging en richt zich vooral op ouderen met weinig opleiding en een migrantenachtergrond, in heel Nederland. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het versterkt ook je geest en biedt vaak gezelligheid en nieuwe vriendschappen. Wil je Sociaal Vitaal ook in jouw gemeente of wijk? Sociaal Vitaal vertelt hoe dat in zijn werk kan gaan.
Sluiten
3. Thuisafgehaald
Thuis afgehaald laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Op dit moment zijn er 11.500 thuiskoks aangesloten en worden er via Thuisafgehaald per jaar ruim 50.000 maaltijden gedeeld. Thuisafgehaald haalt nu prachtige resultaten samen met 11 gemeenten en wil graag onderzoeken of daar in andere gemeenten ook ruimte voor en vraag naar is en zo ja, hoe dit samen kan worden ingevuld.
Sluiten
4. Signaalpunt tegen eenzaamheid
De postbode, de notaris, de supermarktmedewerker, de apotheker. Vrijwel dagelijks zien ze ouderen die diep eenzaam zijn. Wat moet je doen? Je bent niet in staat om zelf al die ouderen hulp te bieden, om ze minder eenzaam te maken. Veel gemeenten starten daarom met een Signaalpunt tegen Eenzaamheid. Gert-Paul van 't Hoff vertelt graag hoe het Signaalpunt werkt.
Sluiten
5. Vier het leven
Samen het leven vieren in de bioscoop, bij die prachtige tentoonstelling of dat concert waar je zo graag nog eens heen wilde. De mensen van Vier Het Leven halen je op, brengen je thuis en maken er een echt feest van.
Sluiten
6. Naoberzorg
Je wilt graag het verschil maken in het leven van eenzame ouderen, je hebt een goed idee en je wilt samen met anderen in je buurt aan de slag? Klop dan eens aan bij Naoberzorg Nederland, ze helpen je graag op weg. Ze beschikken over deskundige mensen die ervaring hebben met het opzetten van dergelijke projecten, procesbegeleiding, coaching en ondersteunen van burgerinitiatieven.
Sluiten
7. Eindhoven in contact
Hoe leert Eindhoven omgaan met gevoelens van eenzaamheid? Dat is de missie waar Eindhoven in Contact gestalte aan geeft. Tom van Campen is initiatiefnemer en schetst een bevlogen beeld van het opzetten van een lokale coalitie en samenwerken in een dynamische stad.
Sluiten
8. Huisbezoeken bij 75-plussers De gemeente Rotterdam is in 2015 gestart met het programma Voor mekaar, gericht op het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het bezoeken van alle 75-plussers, met inzet van vrijwilligers. Projectmanager Karel Haga zal vanuit de gemeente Rotterdam ingaan op de kansen, organisatie, successen én valkuilen van deze aanpak.
Sluiten
9. Gezond natuur wandelen
Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Tijdens deze sessie ga je samen de deur uit.
Sluiten
Werkconferentie 3 en 4 december 2019
Het besluit om te stoppen met het winnen van aardgas uit Groningen zal grote economische gevolgen hebben voor Noord-Nederland. Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn de vier grote steden in Noord-Nederland, samen met het Joint Research Centre van de Europese Commissie (JRC), een traject gestart met als doel: een concreet actieplan (Action Roadmap) samenstellen dat de economie en de arbeidsmarkt van Noord-Nederland moet voorbereiden op de aanstaande energietransitie.
Locatie:
Stadschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
Leeuwarden
PROGRAMMA
Dinsdag 3 december (voertaal Engels)
13.00 – 14.00
Inloop lunch voor de gasten die dit bij inschrijving hebben aangegeven
14.00 – 14.15
Welkom door wethouder Friso Douwstra
14.15 – 14.30
Introductie door plaatsvervangend Directeur-Generaal Vitcheva (JRC)
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. We delen deze uitsluitend ten behoeve van de organisatie van de werkconferentie “Northern Netherlands In Transition”. Door dit formulier in te vullen, gaat u hiermee akkoord.