1. Anders kijken naar eenzaamheidInitiatiefnemers: Richtje Boomsma en Ieta Berghuis (Talma Lectoraat NHL Stenden Hogeschool)
Komt uit regio: Fryslân
Eenzaamheid is een gelaagd gegeven. Niemand wil als eenzaam te boek staan. En als je hulp wil bieden, weet je vaak niet goed hoe. Als je de cijfers rondom eenzaamheid ziet in Friesland schrik je. Het Talma Lectoraat kent de cijfers, doet onderzoek en biedt workshops aan om in gesprek te gaan met eenzame ouderen. Docent- onderzoekers Richtje Boomsma en Ieta Berghuis vertellen hoe dan.
Website:
https://www.nhlstenden.com/onderzoek/talmalectoraat
Sluiten
2. Mienskipsorkest Initiatiefnemer: Guus Pieksma en o.l.v. Jan Hibma
Komt uit regio: Fryslân
Omschrijving: Het Mienskipsorkest is een bonte verzameling oudere muzikanten, die op latere leeftijd hebben geleerd een instrument te bespelen. Het resultaat is hartverwarmend. Je leert iets nieuws, je bent trots, doet nieuwe contacten op en hebt vooral veel plezier. Kan je dit ook toepassen in zorglocaties? Vast wel. Samen muziek maken is magic.
Sluiten
3. Ouderen thuis in deze tijdInitiatiefnemer: Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo
Wat gebeurt er toch dat 'ouderen' en 'eenzaamheid' vaak in één adem worden genoemd? Over wie hebben we het eigenlijk als we over ouderen spreken? En hoe komt het dat jongere generaties minder graag met ouderen omgaan? Onder de naam 'Thuis in deze tijd' zijn de ouderenfondsen Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo op zoek naar antwoorden op deze vragen. Kan het zijn dat juist het gebrek aan acceptatie van ouderdom eenzaamheid in de hand werkt?
Sluiten
4. Aanpak Eenzaamheid LeeuwardenInitiatiefnemer: Marloes Schreur
Komt uit regio: Leeuwarden
Er bij horen, er toe doen, je passie kunnen delen of mensen ontmoeten. De gemeente Leeuwarden wil bijdragen aan dit gevoel van essentie bij haar inwoners. Vanuit energie, eenvoud en vertrouwen. De vraag is hoe we elkaar vanuit een gezamenlijke ambitie kunnen versterken. Voel je je aangesproken en heb je hier zin in? Kom dan langs bij deze werksessie en doe mee om kort en krachtig onze ambitie neer te zetten. Vraaggericht en niet aanbod gericht.
Sluiten
5. Impact In Je UppieInitiatiefnemer: Alet Klarenbeek
Komt uit regio: landelijk
In je Uppie is een laagdrempelig en ontroerend themagesprek voor ouderen over schurende thema's. Ouderen spreken zich vaak voor het eerst uit over indringende ervaringen in hun leven, laten hun gevoel zien en ontdekken dat dat niet alleen verbindend maar ook bemoedigend werkt. Je voelt je niet meer zo allenig.
Dr. Maurice de Greef (VU Brussel) deed onderzoek naar de impact van In je Uppie. De uitkomsten worden vandaag gepresenteerd en enkele gespreksleiders en ouderen vertellen wat deelname hen heeft gebracht. Vanaf augustus 2019 wordt In je Uppie breed ingezet door verschillende welzijns- en zorgorganisaties en bibliotheken in Friesland.
Website:
https://www.upinnederland.nl/
Sluiten
6. JOW: iconen voor de oudheidInitiatiefnemer: Tom van Eijk
Regio: Overijssel/Landelijk
Stichting JOW! koppelt jongeren (16-26 jaar) aan ouderen voor het structureel ondernemen van één-op-één activiteiten. Hierbij staan gezelschap en welzijn voorop, maar vooral ook het verdiepen in elkaar belevingswereld. De Zwolse stichting maakt inmiddels koppelingen in heel Overijssel en heeft de ambitie om landelijk beschikbaar te worden. Hoe zijn jongeren in de startblokken te krijgen om zich aan te sluiten? Een onderdeel van dit succes is de inzet van een eigen app met gamification.
Website:
www.jow-nederland.nl
Sluiten
7. Oud geleerd, jong gedaanInitiatiefnemers: Enny van Arkel en Ilse Nieuwland
Projectleider Fryslân en Groningen: Anne-Goaitske Breteler
Komt uit regio: landelijk
Oud Geleerd Jong Gedaan verovert gaandeweg Nederland en komt nu voor het eerst naar Friesland, Groningen en Drenthe. Jonge studenten geven lezingen over hun vakgebied aan ouderen en reken maar dat hen het vuur aan de schenen wordt gelegd door hun toehoorders. De tijd dat ouderen alleen bingo willen is echt voorbij. Ben je als welzijns- of zorgorganisatie op zoek naar interessant aanbod voor ouderen? Dan ben je hier aan het goede adres.
Website:
http://www.oudgeleerdjonggedaan.nl/
Sluiten
8. SamenKracht.nu: ertoe doen en van betekenis zijnInitiatiefnemer: Loes Hulsebosch en Frouwina van Dekken
Komt uit regio: landelijk
Gezien worden, je erkend voelen en iets kunnen betekenen voor een ander, dat is de essentie van SamenKracht. Aan de hand van zelf gekozen thema's over de kwaliteit van leven - zoals sociale contacten, lichaam en geest, materiële situatie, waarden en inspiratie - geven ouderen in 'ateliers' antwoorden op vragen op gebied van meedoen en ertoe doen. Zo raak je geïnspireerd over prettig en waardig oud worden in deze tijd.
Website:
https://samenkracht.nu/
Sluiten
9. Serious GamingInitiatiefnemer: Hanny ter Doest, werksessie i.s.m. Giel Hekkert van 8D-games uit Leeuwarden
Komt uit regio: Oost Nederland
In Oost Nederland is Hanny ter Doest een begrip. Ze toverde een oud gymnastieklokaal om tot een moderne ontmoetingsplaats voor ouderen waar alles draait om beweging, aangejaagd door gaming. Gamenastieken, noemt Hanny dat. Heb je een dorpshuis en wil je er meer mee, heb je als gemeente een pand over en weet je geen bestemming, ben je game ontwikkelaar en wil je je markt vergroten? Dit is je kans. Gaming is een prachtige aanleiding om ouderen én in beweging te krijgen én nieuwe ontmoeting mogelijk te maken.
Website:
http://www.funiefitcentrum.nl/ /
https://www.8d-games.nl/
Sluiten
10. Gezond Natuur Wandelen Coördinator Noord Nederland: Tjisse Brookman
Komt uit regio: landelijk
Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Je gaat samen de deur uit naar de Prinsentuin, het prachtige stadspark van Leeuwarden.
Website:
https://www.gezondnatuurwandelen.nl/
Sluiten
11. Studiekringen
Initiatiefnemer: Yvonne Sinkeldam
Komt uit regio: Gelderland
Een ongedwongen manier om de hersenen te activeren en eenzaamheid te voorkomen, dat is een studiekring. Een vaste groep van 10 tot 15 senioren die eens per week of twee bij elkaar komt. Geschikt voor mensen - ook met een fysieke beperking - die samen nieuwe dingen willen ontdekken en die met elkaar kennis willen uitwisselen.
Website:
https://www.studiekringen50plus.nl/
Sluiten
1. Golden Sports Initiatiefnemer: Leonie Everts
Komt uit regio: landelijk
Golden Sports begon jaren geleden in Amsterdam en draagt haar succesvolle methodiek graag over naar andere locaties in Nederland. Want sporten met ouderen in de buitenlucht, dat kan overal. Initiatiefnemer Leonie Everts vertelt hoe je de Golden Sports aanpak in jouw regio kan inzetten en het goede nieuws: een subsidie format wordt meegeleverd. Sportcoach Jens Dijkstra heeft dit proces in Leeuwarden al succesvol doorlopen en licht graag toe hoe dat in zijn werk is gegaan.
Website:
https://www.goldensports.nl/
Sluiten
2. Het GeneratiehuisInitiatiefnemer: Marlien Seinstra en Alet Klarenbeek
Komt uit regio: Fryslân
Het Generatiehuis is een nieuw initiatief in Leeuwarden om actieve cultuurparticipatie aan te jagen als middel tegen (dreigende) eenzaamheid bij ouderen. Choreograaf Marlien Seinstra van Dans op Recept - een van de initiatiefnemers - vertelt samen met deelnemers over haar ervaringen met dans & ouderen en nodigt culturele makers uit om ook workshops te ontwikkelen en samen op te trekken.
Website:
https://www.upinnederland.nl/project/age-friendly-cultural-region/
Sluiten
3. Sociaal VitaalInitiatiefnemer: Mathieu de Greef
Komt uit regio: Groningen
Sociaal Vitaal (RUG Groningen) brengt mensen in beweging en richt zich vooral op ouderen met weinig opleiding en een migrantenachtergrond. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het versterkt ook je geest en biedt vaak gezelligheid en nieuwe vriendschappen. Wil je Sociaal Vitaal ook in jouw gemeente of wijk? Initiatiefnemer Mathieu de Greef vertelt hoe dat in zijn werk kan gaan.
Website:
http://www.galm.nl/producten/programmas/sociaal-vitaal/
Sluiten
4. Sociaal GoudInitiatiefnemer: Marleen Suurmeijer
Komt uit regio: Fryslân
Sociaal Goud verbindt generaties. Ze gaat aan de slag in verschillende wijken in Leeuwarden. Initiatiefnemer Marleen Suurmeijer legt uit hoe ze dat wil aanpakken, samen met partners in de wijk. Wellicht is de Sociaal Goud aanpak geschikt voor jouw dorp of wijk? Kom langs, laat je inspireren en sluit je aan.
Website:
https://sociaalgoud.nl/
Sluiten
5. Samen in beeld TV
Initiatiefnemer: Carin van der Wal en Saskia van de Ree
Komt uit regio: Groningen
Bestrijden van eenzaamheid onder ouderen is de bestaansreden van het Groningse Samen in Beeld-tv. Het aansprekende mediaproject voor en door ouderen heeft zich in acht jaar sterk ontwikkeld, maar er is ook een dilemma. SiB-tv hinkelt als mediaproject van projectsubsidie naar projectsubsidie. In deze werksessie gaan we samen met u op zoek naar concrete oplossingen voor de business-case van kunst- of mediaprojecten in het maatschappelijke veld.
Website:
https://sameninbeeld.tv/
Sluiten
6. Legacy 2028: waar zitten de buurt- en cultuurinitiatieven? Initiatiefnemer: Sjoerd Bootsma/Marloes Schreur
Komt uit regio: Fryslân
Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad (LF2018) heeft meer dan ooit aangetoond wat de kracht is van de mienskip (gemeenschap). Agenda 2028 is bedoeld om deze energie te behouden en cultuur te gebruiken om o.a. eenzaamheid tegen te gaan. In de stad zijn tal van kleine, onzichtbare initiatieven. Buurtbewoners zorgen voor elkaar. Culturele makers kunnen deze buurtinitiatieven verdiepen. Door samen te werken is er meer verbinding mogelijk. Dit is wat de gemeente Leeuwarden graag wil stimuleren en nodigt een ieder die actief is in de wijk en de kunsten uit om mee te denken én doen.
Website:
http://2028.frl/
Sluiten
7. Dbieb SeniorcaféInitiatiefnemer: Arjen Nijboer en Hilly Haarsma
Komt uit regio: Leeuwarden/Heerenveen
De bibliotheek is al lang niet meer alleen een plaats om boeken te lenen. Het Seniorcafé in de bieb in Heerenveen wordt wekelijks door meer dan 100 bezoekers bezocht. Dbieb in Leeuwarden - pas uitgeroepen tot beste bieb van Nederland - ontwikkelt communities en richt zich op verschillende vaardigheden bij ouderen. Digitale zelfredzaamheid is daar één van. Er gaat een wereld voor je open in deze werksessie.
Website:
https://www.dbieb.nl/ /
https://www.bmf.nl/
Sluiten
8. Project Fitter BreinInitiatiefnemer: Daan Bultje
Komt uit regio: Noord Nederland
Scherp de geest in goed gezelschap! Project Fitter Brein is een samenwerkingsverband tussen Healthy Ageing Netwerk (HANNN) en de Noord-Nederlandse damverenigingen (Regiowerk Noord). Via het dammen willen we meerdere generaties bij elkaar aan tafel krijgen. Dus kom aan tafel en help ons mee om onze slag te slaan!
Website:
https://www.hannn.eu/
Sluiten
9. At Home First / De Kunstbeweging
Initiatiefnemer: Frans Meerhoff
Komt uit regio: Drenthe
Met huishoudelijke hulpen van "At Home First" lukt het in Emmen om écht met cultuur achter de deur komen. Via de Levenskunstacademie wordt jonge cultuurmakers geleerd maatwerk voor ouderen te leveren. Emmen zegt 'zo bijvoorbeeld!' op de vraag 'hoe dan?'. Laat je inspireren door de denkrichting, ervaringen en oplossingen van Emmen, want gedeelde rijkdom telt immers driedubbel. Met elkaar weten we echt wel waar de valkuilen liggen.
Website:
https://dekunstbeweging.nl/
Sluiten
10. Gezond Natuur Wandelen
Coördinator Noord Nederland: Tjisse Brookman
Komt uit regio: landelijk
Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Je gaat samen de deur uit naar de Prinsentuin, het prachtige stadspark van Leeuwarden.
Website:
https://www.gezondnatuurwandelen.nl/
Sluiten
11. Goede Buren
Initiatiefnemer: Simone van den Broek (Basaltfilm)
Komt uit regio: landelijk
Goede Buren is een documentaire over Ada (59) en Wilma (70), twee vrijwilligers die eenzame buurtgenoten bezoeken in Rotterdam. Goede Buren is als het leven zelf. Soms pijnlijk en ongemakkelijk, maar ook luchthartig en absurd, zelfs op momenten van diepe tragiek. Goede Buren gaat over samenleven, eenzaamheid en ouder worden. Een urgent en complex sociaal-maatschappelijk thema. Kijkend naar de documentaire wil je in actie komen, maar zie je tegelijkertijd ook de dilemma's van die actie: waar ligt de grens tussen vrijwillige en professionele hulpverlening? En ís er eigenlijk wel een oplossing voor eenzaamheid? Aan de hand van filmfragmenten gaan we verder in op deze vragen.
Website:
http://www.basaltfilm.nl/
Sluiten
HOE DAN? werkconferentie
HOE DAN? Werkconferentie is vol!
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Wilt u toch graag aanwezig zijn stuur dan een mail naar info@hoedanleeuwarden.nl.
Dan nemen wij contact met u op.
Ouder worden zonder eenzaamheid. Dat wil iedereen. Maar hoe dan? Met tal van bewezen initiatieven uit heel Nederland biedt deze dag brede kansen op samenwerking en oplossingen. Een levendige talkshow, interactieve werksessies en een netwerkmarkt voor beleidsmakers, professionals, ondernemers, vrijwilligers en ouderen uit Friesland, Groningen en Drenthe. Met als doel: meer kennis van aansprekende projecten en sterke lokale netwerken. De rode draad van de dag is actie. Zoek de samenwerking op, want door samen te werken staan we sterker en kunnen we meer doen voor ouderen die het nodig hebben.
Het volledige programma vind je op hoedanleeuwarden.nl.
Waar: | Stadsschouwburg De Harmonie Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden |
Wanneer: | Maandag 3 juni 2019 |
Tijd: | 9:30 – 15:30 uur |
Kosten: | Deelname is gratis, inclusief lunch en drankjes |
Programma maandag 3 juni 2019
09.30 - 10.00 uur | Inloop |
10.00 - 11.30 uur | Up! talkshow |
11.30 - 13.00 uur | Netwerkmarkt en lunch |
13.00 - 14.15 uur | Werksessies ronde 1 |
14.15 - 15.30 uur | Werksessies ronde 2 |
15.30 - 16.30 uur | Netwerkborrel |